pesto z pokrzywy – d’Urtica

Zastanawiacie się co możecie wprowadzić zdrowego i naturalnego do swoich posiłków? a może pesto z pokrzywy?czy da się to jeść? może warto spróbować czegoś innego…pokrzywy są jeszcze na łąkach i w lesie więc zakładajcie kalosze i rękawice, zerwijcie 4 pokaźne okazy tej roślinki. W gorącej wodzie należy gotować pokrzywkę przez minutkę albo dwie. Podgotowane roślinki układamy na ręcznikach papierowych lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty. Kolejny etap to siekanie pokrzywy i mieszanie jej  najlepiej w moździerzu  z ok. 35 g orzeszków piniowych, 2 łyżkami startego sera np. parmezanu, 3 ząbkami czosnku, niewielką ilością pieprzy oraz z oliwą z oliwek. Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *